1053.Budapest, Ferenciek ere 5.   Telefon: +36-1/3171 644   E-mail: pegazus@pegazus.hu
Gondos előkészítés, gondtalan utazás.

Repülőjegy

Általános Tudnivalók a repülésről és a repülőjegy foglalásról

 

Az utazás, az ismeretlen felfedezése ott munkál minden emberben. Megszámlálhatatlan módja, formája létezik, életkortól, anyagi helyzettől, érdeklődéstől és még sorolhatnánk mennyi mindentől függ az, hogy ki hogyan utazik.

Ebben a kis ismertetőben kimondottan a repülőjegy vásárlás, repülővel való utazás köré csoportosuló sok száz kérdésből szeretnénk pár kiemelten fontossal foglalkozni. Biztosak vagyunk abban, hogy nem térhetünk ki minden sarkalatos pontra, ezért ha további kérdések merülnek fel, forduljanak bátran a repülőjegyes, utazásszervező dolgozóhoz.

Az alábbi tájékoztatót főleg a ritkábban utazóknak ajánljuk. Hasznos segítség mindazoknak, akik nem tudják, hogyan is kezdjenek hozzá repülőjegyük megrendeléséhez, mik azok a pontok, amiket át kell gondolni ahhoz, hogy az irodában, telefonon vagy az Interneten dolgozó szakember a lehető leggyorsabban találja meg az igényeknek leginkább megfelelő megoldást.

A repülőjegy foglalást általában tervezési fázis előzi meg: az utazás időpontjának kiválasztása (mely gyakran a kivehető szabadság által komolyan behatárolt) Ha lehetséges, soha ne egy napot adjon meg az utazás napjának, hanem vagy jelölje meg, hogy mely napokon kell még itthon lennie és mikorra kell feltétlen megérkeznie és a két időpont között hány napot/éjszakát szeretne tölteni a kívánt helyen különösen fontos ez akkor, amikor a legolcsóbb lehetőséget keresi az utazáshoz, hiszen a legolcsóbb áron eladható helyek fogynak el a leggyorsabban egy járaton.

A LEGOLCSÓBB JEGYEKNEK SPECIÁLIS FELTÉTELRENDSZERÜK VAN, melyek minden légitársaságnál máshogy alakulnak. Az utazás időpontjának tervezésénél ajánlatos figyelembe venni azt, hogy a legtöbb társaság turista osztályú jegyeit akkor lehet igénybe venni, ha minimum egy szombat estét a meglátogatott városban tölt az utas. Kivételes akciók esetén, illetve tengeren túli, ázsiai országok esetén ez a minimálisan kint töltendő idő 6 illetve 14 nap is lehet. Ugyanígy meghatározzák azt az időtartamot is, melyet maximálisan el lehet tölteni a kiválasztott városban az indulástól számítva. Ez általában 1, 3, 6, 12 hónap (illetve komoly árcsökkenéssel járó akciók alkalmával ez akár 14 nap is lehet)

A TURISTA JEGYEKNÉL szinte kivétel nélkül érvényes az a szabály, hogy A VISSZAÚT nem hagyható nyitva, ami azt jelenti, hogy le kell foglalni a visszaút időpontját is, mely EGYES ESETEKBEN NEM VÁLTOZTATHATÓ, de léteznek olyan jegyek, melyek bizonyos összeg befizetésének fejében, a jegy érvényességének határain belül módosíthatók az adott légitársaság képviseleténél.

Az időpont tervezésénél az sem elhanyagolható szempont, hogy mely hónapban kíván utazni. VANNAK AZ ÉVNEK OLYAN IDŐSZAKAI, SZEZONJAI MIKOR NAGYON ZSÚFOLTAK A JÁRATOK, EZÉRT ÉRDEMES AZ UTAZÁS ELŐTT AKÁR TÖBB HÓNAPPAL ELKÉSZÍTENI A FOGLALÁST, ILLETVE FELKÉSZÜLNI ARRA, HOGY EZEKBEN A SZEZONOKBAN A LEGTÖBB LÉGITÁRSASÁG EMELT ÁRAKON ÉRTÉKESÍTI JÁRATAIN A HELYEKET. Két nagy főszezon: nyár (június, július, augusztus) és tél (december, január) a kezdetet és a véget jelző időpontok évről évre változnak minden légitársaságnál. Ezen kívül EMELTEBB ÁRAKAT TALÁLHATUNK A KIEMELT ÜNNEPEK (pl. Húsvét, Amerikában: Hálaadás) és nagyobb, nemzetközi érdeklődésre számottevő események (pl. Forma 1, Olimpia, nemzetközi konferenciák) KÖRÜL.

Sokszor a tervezéskor már eldől, hogy a világ mely pontjára irányul az utazás (a helyszínt érdemes átgondolni az időjárási szempont alapján is a kiválasztott országban vajon milyen idő lesz akkor, amikor az utazás aktuális lesz) FONTOS BESZEREZNI AZ ADOTT ORSZÁGRA VONATKOZÓ VÍZUM ÉS EGYÉB KÖTELEZŐ DOKUMENTUMOK LISTÁJÁT az utazó állampolgárságának ismeretében, sok esetben az ügyintézés több időt vesz igénybe, mint gondolnánk, ezért ehhez igazítva kell az utazás időpontját kiválasztani. Az ország ismeretében az egészségügyi előkészületeket is meg kell tenni (védőoltások, gyógyszerek) Ha kevés ismerettel rendelkezik a kiválasztott helyről, kérje tapasztalt szakembereink segítségét, tanácsát az út megtervezéséhez sok olyan információval tudnak szolgálni, melyeket még az útikönyvek sem tartalmaznak.

Előfordul olyan eset is, amikor nem az időpont és a helyszín ismert, hanem az összeg, amit az utazásra költeni kíván és ez alapján keres lehetőségeket. Természetesen ebben az esetben is számíthat segítségünkre ez esetben lehetőség szerint kérjen külön időpontot egy tapasztalt kollégától, hogy a költség szempontjából ideális utat tudjunk szervezni, sokszor egy kellemes élmény megfizethetőbb, mint gondolná!

Minél több információt juttatnak el hozzánk első látogatása, telefonálása során, vagy e-mailjében, annál pontosabb és testhezállóbb ajánlatot tudunk készíteni.

 

Az alábbiakban található listában áttekintheti azokat a számunkra SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKAT, MELYEKRE EGY REPÜLŐJEGY FOGLALÁS ESETÉBEN SZÜKSÉGÜNK VAN:


NÉV:

 

Az utas vezeték- és keresztneve az útlevél szerinti formában. Nagyon fontos, ugyanis a legtöbb légitársaság nem engedélyezi a kész foglalásban a névcserét, ezért könnyen félreérthető neveknél személyes, telefonos ügyintézés esetén érdemes lebetűzni.

 

ÁLLAMPOLGÁRSÁG:

 

Az utas állampolgársága azért fontos számunkra, hogy az utazás során érintett országokra vonatkozó vízum-információt megnézhessük és felhívhassuk a szükséges dokumentumok beszerzésére a figyelmet.

 

ÉLETKOR:

 

Az utas életkora (lehetőleg születési dátummal) mely fontos lehet gyermekeknél (gyermekkedvezmény 12 év alatt) csecsemőknél (2 év alatt) diákoknál és esetleg nyugdíjasoknál.

Ha több utas utazik, akkor ugyanezeket az információkat velük kapcsolatban szintén kérni fogjuk.

A meglátogatni kívánt ország, város, az utazás dátumai, ezek rugalmassága (info lásd fenn).

 

PREFERÁLT LÉGITÁRSASÁG:

 

ha van légitársaság melyet különösen kedvel, vagy mar utazott velük és jó tapasztalatokat szerzett, jelezze és a lehetőségek kiválasztásánál külön figyelembe vesszük ezt is. Ha esetleg van valamelyik társasággal mérföld-gyűjtő tagsági kártyája, ennek a számát adja meg, így bevezetjük a foglalásba és a leutazott szakasz után automatikusan kapja a pontokat.

 

ELÉRHETŐSÉG:

 

Foglalás készítéskor meg kell adnia elérhetőségét, melyre azért van szükségünk, hogy kollégáink kapcsolatba tudjanak lépni az utassal ha bármi változás történik a foglalásban. A LÉGITÁRSASÁGOK FENNTARTJÁK A VÁLTOZTATÁS JOGÁT, MELY VONATKOZHAT MENETRENDRE, JÁRATRA, ESETLEG ÁRRA.

 

 

    

 

 

Az alábbi felsorolás olyan szolgáltatásokra hívja fel a figyelmet, melyek talán kevésbé ismertek, de nagyon hasznosak, ezeket a járat indulás előtt legkésőbb 24 órával jelezzék:

 

VÁLASZTHATÓ ÉTELEK:

 

sokan nem tudják, hogy ilyen létezik a járatokon, vallási és étkezési szokások szerint csoportosítva lekérhetők különféle menük, hogy a szigorú étrendhez kötöttek ne legyenek reggeli-ebéd-vacsora nélkül a gépen. Egyszerre egyfajta menü kérhető le.

 

 

ÜLÉSFOGLALÁS:

 

egyes járatokon lehetőség nyílik arra, hogy lefoglaljon ülést magának.

 

LEKÉRHETŐ SEGÍTSÉGEK:

 

egyedül utazó gyermek (amennyiben kiskorú gyermek egyedül utazik, le lehet kéri egy olyan szolgáltatást melynek keretén belül külön odafigyelnek a gyerekre a gépen, átszálláskor kísérik és csak az előre meghatározott személytől veszik fel és érkezéskor a meghatározott személynek adják át a gyermeket) A szolgáltatás általában ingyenes, de vannak társaságok, akik pénzt kérnek érte szükséges információk: a gyermeket reptérre kiszállító személy neve, címe, telefonszáma, illetve ugyanezek az adatok a gyermeket az érkezéskor átvenni kívánó személytől.

Sérült utas esetén segítség kérhető le a gépre (hallássérült, gyengén látó, mozgássérült).

Idős emberek esetén az átszállásokhoz lekérhető tolószék.

Sportszerek (kerékpár, síléc stb.), hangszerek (nagybőgő, cselló stb.) szállítása esetén mindenképpen jelezni kell előre a méreteket és a súlyt.

Különösen nagyméretű csomag esetén mindenképpen adja meg a méreteket és a súlyt.

 


 

"Fapados" légitársaságok


Egyre több ajánlat található ún "fapados" - angolul "low cost", azaz alacsony költségű - légitársaságoktól, az elérhető úti célok kínálata szinte napról napra bővül.
Ezek a kisebb légitársaságok a nagyokkal szemben jóval alacsonyabb költségvetéssel dolgoznak (a városoktól távolabb eső, így olcsóbb repülőtereket használnak, nem tartanak fenn városi irodákat, nem tartanak fenn nagy számú földi kiszolgálószemélyzetet, stb.), így gyakran olcsóbban utazhatunk velük.

Az utas maga választhatja meg, hogy milyen szolgáltatásokat vesz igénybe: étkezés a fedélzeten, feladott poggyász, elsőbbségi beszállás, nagyobb tér a lábnak, stb.).

Természetesen a fapados légitársaságoknál is bizonyos időpontokra, mint pl. Húsvét vagy Karácsony idején, akár már az indulás előtt 1-2 hónappal is magas áron tudunk csak jegyet venni és az árak hasonlóak a hagyományos, nagy légitársaságok jegyeihez.

Árakat a pontos utazási dátum megadásakor tudunk adni. A megadott árak mindig pillanatnyi árak, azok a szabad helyek függvényében változhatnak. Opciós foglalásra a fapados légitársaságok esetében nincs lehetőség.

A foglalást követően az utazás időpontja, a név, az úti cél - gyakran jelentős - felár ellenében módosítható.

Az indulás megelőző néhány napban a beszállókártya előre kiállítható, amelyhez szükség van az utazó utazáshoz használt azonosító okmányának számára, lejárati idejére, valamint az állampolgárságára és születési időpontjára. Amennyiben az utas a beszállókártyát a repülőtéren, indulás előtt kéri, általában felárat kér a légitársaság.

A fapados légitársaságok díjai, szabályai és feltételei egymástól eltérőek lehetnek, a részletekről érdeklődjön irodánkban.